Monday, 7 October 2013

PANAS!!! NGO serta Pemimpin Masyarakat Komuniti Putrajaya Buat Laporan Polis Terhadap Tony Pua

"Tony Pua pengkhianat! Beliau harus memohon maaf, orang macam Tony harus dikenakan tindakan dibawah akta hasutan" Itulah antara kata-kata yang dilontarkan kepada Ketua Publisiti DAP Tony Pua yang juga Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara kerana kebiadapan beliau yang menggelar ROS sebagai anjing UMNO.

Sebagai seorang Ahli Parlimen, beliau seharusnya bersikap professional. Beliau sendiri seharusnya tahu tentang peranan ROS yang bertindak sebagai sebuah badan kerajaan yang hanya melaksanakan tugas dan penyiasatan. Itupun setelah laporan dibuat oleh ahli parti DAP sendiri berkenaan dengan Isu Pemilihan CEC yang lepas. UMNO juga suatu ketika dahulu pernah diharamkan, tetapi bersikap terbuka dan mencari jalan penyelesaian dan tidak pernah langsung mengaitkan keputusan Mahkamah dengan pengaruh mana-mana pihak.Kira-kira jam 2 petang tadi, lebih daripada 20 orang wakil dari UMNO Cawangan Putrajaya serta Pemimpin NGO hadir ke Ibu Pejabat Polis Daerah Putrajaya Presint 7 untuk membuat laporan Polis dan mengutuk kenyataan Tony Pua yang mencemarkan maruah parti UMNO. Antara NGO yang terlibat termasuklah Kelab Belia Komuniti Putrajaya (KBKP), KEMAS dan pemimpin masyarakat di Putrajaya. 

"Beliau seharusnya dikenakan tindakan keras kerana jika tidak beliau akan lebih biadap dan tidak menghormati orang melayu, parti UMNO adalah parti yang manjoritinya mewakili orang Melayu, dengan kenyataan biadap beliau seperti itu seolah menyamakan orang Melayu dengan anjing" kata salah seorang aktivis belia.Tony Pua cuba mengalihkan perhatian rakyat daripada pemilihan CEC yang tercalit dengan pelbagai isu. Sudah menjadi kebiasaaan bagi DAP untuk menyalahkan UMNO dalam pelbagai perkara. Tak pelik jika pokok bergoyang pun mereka akan salahkan UMNO. Sebagai sebuah parti yang dianggotai oleh ramai peguam, DAP seharusnya lebih arif berkenaan undang-undang tetapi mereka sebaliknya dengan mengambil jalan mudah menyalahkan orang lain.